Batz Hírek

Batz Hírek
Tyúkszem - Tippek, javaslatok, megoldások
2018.05.30
12:58
Tukan
 

Tyúkszem. A népesség jelentős hányadát érintő bőrkeményedés mellett az egyik leggyakoribb elváltozás a lábujjak között, a talpon (ritkább esetben a lábujjak tetején), a tyúkszem (clavus), ami nem tévesztendő össze a vírusos szemölccsel (közönséges szemölcs, verruca vulgaris) aminek kórokozói a HPV csoportba tartozó vírusok. A tyúkszem és a szemölcs megkülönböztetésében segítség, hogy míg a tyúkszem környéke igen gyakran fájdalmas, gyulladt, közepe kráterszerűen bemélyedt, addig ez a fájdalom és gyulladás szemölcsre nem jellemző, közepe kidudorodik, felszíne egyenetlen, gyakran fekete pöttyök tarkítják. (A szemölcs remekül gyógyítható a vérehulló fecskefű frissen tört szárából /csak a frissen tört jó!!!/ kifolyó élénk citromsárga nedv ecsetelésével. A szemölcs elfeketedik, és 2-3 kezelés után egyszerűen kifordul a bőrből). Tyúkszem jellemzően a nyomásnak kitett területeken, általában valamelyik csont felett jelenik meg, gyakran az elhanyagolt bőrkeményedés folyományaként.Főbb okai:- Túl szoros, kis fejbőséggel rendelkező lábbeli, amiben dörzsölődnek vagy egymást nyomják a lábujjak- Túl magas sarkú cipő viselése, melyben az előlábra nehezedő nyomás fokozódik- A lábfej és a talp ortopédiai betegsége (kiemelten a harántsüllyedés és a lúdtalp), minek következtében a láb és az egész test statikája felborul- Bizonyos foglalkozásoknál, sportoknál valamely talprész tartós, dörzsöléssel vagy nyomással történő igénybevétele A tyúkszem továbbá a reumatoid arthritis, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, illetve a vérkeringési zavarok kísérő tünete is lehet.

 

Tüneti kezelése hasonló a bőrkeményedéséhez, ám ezúttal nem árt kiemelt gondossággal eljárni az érzékeny, gyulladt elváltozás miatt. Az elhalt hámréteget alapos áztatás után, óvatosan, gondosan megtisztított sarokreszelővel távolíthatjuk el. Patikákban kapható, szalicilsavas krémekkel, ecsetelőkkel is puhítható a tyúkszem felszíne ledörzsölés előtt, itt arra figyeljünk, hogy a környező ép bőrfelületet ne érje a szer, ezért érdemes kezelés előtt valamilyen semleges zsíros krémmel körbekenni az érintett területet, esetleg ragtapasszal körberagasztani. A tüneti kezeléssel kapcsolatos rossz hír, hogy a problémára nem ad végső megoldást, sőt a frissen eltávolított hámréteg alatti bőr gyakran napokig rettentően érzékeny. Drasztikusabb megoldás a bőrgyógyászati beavatkozás, ez az úgynevezett helyi érzéstelenítésben végzett „kikanalazás“ vagy kimetszés, ami az érzéstelenítés végeztével nem egyszer okoz nagy fájdalmakat, mi több napokig tartó járóképtelenséget.

Mi lehet az üdvözítő megoldás?Mint minden más lábfeji, talpi elváltozásnál – lúdtalp, bokasüllyedés, hossz- és harántboltozat süllyedés, sarkantyú, sarokfájdalom, térdfájdalom, bütyök, kalapácsujj, bőrkeményedés, derékfájdalom – a fő hansúly a megelőzésen van. Első és legfontosabb a megfelelő méretű, sarokmagasságú és fejbőségű lábbeli. Azoknál a hölgyeknél, akik kénytelenek túl magas sarkú cipőben, papucsban dolgozni, a szabadidőben egy megfelelő komfort papucs, klumpa vagy félcipő viselete jelentheti a megoldást. Hozzátennénk, hogy emelt sarkú lábbeliből is létezik egészséges. Emellett, kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő lábápolásra is, ahogyan a bőrkeményedésnél. Optimális megoldás a megelőzésben a kialakult probléma kezelésében, és a fájdalom tompításában a lábfej és a talp statikájának, egyben a felhasználó komfortérzetének visszaállítása egy egyedi talpbetéttel. A számítógépes felmérés során fény derül a lábfej és a talp deformitásaira, amik okozói lehetnek a tyúkszemnek, így megfelelő emelésekkel korrigálhatóak az elváltozások. Ezen felül speciális puhítás is elhelyezhető a Prémium egyedi talpbetéten a fedőanyag alatt, mely segít a panaszok enyhítésében, a fájdalmas területek tehermentesítsében. Itt komoly figyelmet kell fordítani a lábbeli fejbőségére, amiben a talpbetétet viselni fogjuk, mert a 3 mm vastag puhítás a talpbetét vastagságát 2-3mm-ről 5-6mm-re növeli. Puhítást a Batz számítógépes felmérőponton külön jelezni és kérni kell, így kollégáink pontosan a megfelelő helyre tudják elhelyezni azt. Anatómiailag megfelelő lábbelik közül válogathatnak a Batz hivatalos webáruházban. Kellemes böngészést!Teljes Batz kínálat: https://batz.hu/webaruhaz/Instagram fiók: https://www.instagram.com/batz.hu/Akciós csomagok:Batz akciós csomag: https://batz.hu/termekkategoria/akcio/Batz heti akció: https://batz.hu/heti-akcio/Ingyen szállítással rendelhető modellek: https://batz.hu/termekkategoria/ingyenes-szallitas/Három az egyben csomag: https://batz.hu/termekkategoria/akcios-csomag/41-es csomag: https://batz.hu/termekkategoria/akcio/41-es-csomag/Batz Outlet: https://batz.hu/batz-outlet/Női kollekció:Női papucsok: https://batz.hu/termekkategoria/noi-labbeli/noi-papucs/Női szandálok: https://batz.hu/termekkategoria/noi-labbeli/noi-szandal/Női cipők: https://batz.hu/termekkategoria/noi-labbeli/noi-cipo/Ötzónás női papucsok: https://batz.hu/termekkategoria/noi-labbeli/5-zonas-noi/Férfi kollekció:Férfi papucsok: https://batz.hu/termekkategoria/ferfi-labbeli/ferfi-papucs/Férfi cipők: https://batz.hu/termekkategoria/ferfi-labbeli/ferfi-cipo/Ötzónás férfi papucsok: https://batz.hu/termekkategoria/ferfi-labbeli/5-zonas-ferfi/Konfekció talpbetétek: https://batz.hu/termekkategoria/talpbetetek/Batz egyedi talpbetét: https://batz.hu/Batz egyedi talpbetét készítése: https://batz.hu/ludtalp-hogyan-keszuel/
tyúkszem
Hasznosnak találta cikkünket?