lúdtalpbetét

A fogyasztói társadalom árutól zsúfolt, színes, piaci forgatagában nem győzi az ember kapkodni a fejét a felbukkanó cipőmodellek láttán, olykor elfeledvén alapvető dolgokat, nem gondolván arra, hogy a színnél, fazonnál vagy éppen a márkánál sokkal fontosabb – ortopéd és kényelmi szempontból egyaránt -, a megfelelő méretű lábbeli kiválasztása. Az internetes áruházak térnyerésével ez a probléma kicsit tovább bonyolódott, hisz itt gyakorlatilag próba nélkül kell tudnunk dönteni a rendelendő cipő méretét illetően. Természetesen a komolyan vehető webáruházak megfelelő cseregaranciát adnak arra az esetre, ha a vásárló hibásan döntene a termék méretével kapcsolatban, ám mégis sokkal komfortosabb elsőre helyes méretű cipőnkben grasszálni az utcán, a kézhezvétel után. Nem beszélve azokról, akiknek fontos a lúdtalpbetét vagy egyedi talpbetét viselete, náluk a kényelmi szempontok mellett a boltozatok helyes alátámasztása, a bokák megfelelő irányba döntése kardinális kérdés, így roppant fontos, hogy a meglévő talpbetétjük ne csúszkáljon a cipőben, illetve egyáltalán beleférjen.

 

Személyes próba ide, személyes próba oda, valamennyien tapasztaltuk már, hiába léteznek az különböző számozási rendszerek (legelterjedtebb az európai és amerikai számozás, legalábbis az uniós országokban), bizonyos gyártók cipőiből például a 39-es méret optimális ugyanarra a lábra, amire egy másik márka termékéből a 38-as vagy akár a 40-es méret a megfelelő. Különösen igaz ez az ázsiai forgalmazók modelljeire, ráadásul az sem mindegy, hogy papucsot, szandált vagy zárt cipőt óhajtunk beszerezni. Az ilyen anomáliák elkerülése végett a komolyabb cégek – felhasználva az SI mértékegység rendszer előnyeit – egyre gyakrabban adják meg a hagyományos kaptafaméret mellett centiméterben a lábbeli hosszát, az úgynevezett belső talpméretet. No, de hiába a megfelelő talpméret centiméterben, ha nem tudjuk hogyan is mérjük meg saját belső talphosszunkat. Alapesetben ez a távolság, a talp sarokrészének azon legtávolabbi pontjához amely a talajjal érintkezik és a leghosszabb lábujjunk végpontjához húzott párhuzamos érintők közötti távolság, a mellékelt ábra szerint. Nagyon fontos tisztázni tehát, hogy nem a sarokcsont legtávolabbi pontja a hátsó kiindulópont, hanem az a legtávolabbi pont, ami a talajjal érintkezik, ami egyébként logikus is, hisz minden cipőnek van egy sarokrésze, görbülete, ahova a sarokcsontunk egyáltalán befér, ez minden esetben hátrébb esik a talpunk talajt érintő pontjánál, ráadásul nem is igazán mérhető. Papírlapra állva egy vékony íróeszközzel (például golyóstoll betéttel) és egy vonalzóval rém egyszerűen lemérhető ez a distancia, arra kell csupán figyelmet fordítani, hogy a talp sarki részének kijelölésénél a használt eszközt „ne nyomjuk a talp alá” illetve ne tartsuk túl meredeken sem (45 fokban ideális). A belső talphosszunk (a műtéti beavatkozásokat leszámítva) 23-24 éves kor után nem nagyon változik, így remek módszer az is, ha egy-egy már bevált méretű lábbeli méretét egyszerűen megjegyezzük centiméterben. Még egy roppant fontos tisztázandó kérdés: a belső talphosszunk és a lábbelink hossza nem egy és ugyanaz, ahogyan a mellékelt ábra is mutatja, ez a szám azt jelzi, hogy milyen hosszú lábfejre készült a cipő. A lábbeli teljes hossza minden esetben meghaladja lábfej belső talpméretét, magyarul a vásárlás előtt ne a cipőnket méregessük.

 

A lábbelik felsőrésze a viselés során is idomul a lábfej alakjára (kivéve a műanyag, fa vagy gumi felsőrésszel készült lábbeliket, amiket alapból nem is ajánlunk senkinek), zárt bőrcipőknél a lábfej párolgásából adódó testmeleg nedvesség gyakorlatilag szép lassan formára „gőzöli”, tágítja azt, a nyitott modelleknél pedig kellő mozgásteret adhat a rögzítőpántok kellő intervallumban állíthatósága. Lúdtalpbetétvagy egyedi talpbetét használatához – ahogy azt fentebb említettük – elengedhetetlen, hogy a betét elférjen, de ne csúszkáljon a cipőben, így érdemes a valós belső talpméretnél 0,5-1,0 centiméterrel nagyobb cipőt választani, kivéve ha a lábbeli eleve cserélhető talpbetéttel készül, mert az ilyen modelleknél a gyártók alapból beszámították a talpbetét hosszát és magasságát.

A fenti ismeretek birtokában bátran rendelhetünk akár interneten is cipőt, arra kell csupán odafigyelnünk, hogy előzetesen tisztázzuk a webáruházzal, milyen garanciákat vállalnak a méretből adódó problémák esetén a mielőbbi cserére.

lúdtalpbetét

Lúdtalpbetét