Batz Hírek

Batz Hírek
Artrózis IV. – Porckopás – Csodaszerek vs. kollagén
2017.02.04
18:30
Tukan

Azok a látogatók, akik olvasták az artrózissal, a porckopással vagy a kollagénekkel foglalkozó korábbi írásainkat, immáron komoly tudással vértezték fel magukat, ám számukra is tudunk még újdonságokkal szolgálni. Mi is lehet porckopás esetén az üdvözítő megoldás? Számos írás javasolja a háztartási zselatin fogyasztását kollagénpótlás címszóval, ám ehhez nem árt tudnunk, hogy háztartási zselatin hosszú fehérje láncú anyag a zseléképzés miatt, rettentően nehezen emészthető és leginkább marhacsontból, inakból készül, aminek az emésztése meglehetősen nehéz az emberi szervezet számára. A háztartási zselatinnal próbálkozó tesztalanyok kivétel nélkül erős gyomorégésről, intenzív hasmenésről panaszkodtak, így rövid időn belül felhagytak annak fogyasztásával. Ugyanez a helyzet az elsősorban távol-keleti gyártók által erőltetett, halfeldolgozás során „előállított” kollagénekkel is, az olvasó fantáziájára bízzuk vajon miből is készülhet valójában az ilyen „táplálék kiegészítő készítmény” (pontosan tudjuk, hogy hulladékból, darálékból), emellett nem veszíthetjük szem elől, hogy a halhús egyéb élettani szempontból messze a legértékesebb táplálékunk, könnyen emészthető, fehérjéi (nem kollagének) hihetetlen gyorsan épülnek be szervezetünkbe, és amit roppant kevesen tudnak: a halzsír konkrétan lepucolja a káros koleszterin lerakódásokat érfalainkról. Artrózis tekintetében azonban nem lehetünk könyörületesek az étkezési trendekkel! Ki kell jelentenünk, hogy a porc visszaépítése szempontjából rendkívül értékes táplálék például a sertés csülök-, köröm- és bőrpörkölt, valamint a hagyományos kocsonya. Nyilván felszisszennek ezekre a szavakra az önjelölt egészségvédők, de ettől még a tények tények maradnak.

A kollagének esetében is roppant fontos a könnyű emészthetőség, a teljes aminosav bázis felszívódása végett, ezért élettani és porcépítési szempontból egyedül a hidrolizált, I-es típusú, az emberi genomnak legmegfelelőbb sertés kollagén jöhet szóba. Innentől nincsenek jó híreink a vegetáriánus és vegán olvasóknak, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a porcok számára létfontosságú I-es típusú kollagének nem pótolhatóak növényi eredetű táplálékkal. Jó hírünk van viszont a hölgyeknek, ugyanis a sertés kollagén fokozott bevitele a porcépítés „mellékhatásaként” jelentősen csökkenti a bőr öregedését, a tesztalanyok nem egy esetben 10-15 évvel néztek ki fiatalabbnak (többéves kúra után) a koruknál.

Sajnos a porcvédő kapszula és a "porckopás" iparban is érvényesül a hírhedt gyógyszergyártói trend: nem a gyógyulás a lényeg, hanem a folyamatos fogyasztás. A kapszulák számos esetben nem kevés fájdalomcsillapítót tartalmaznak, amelyek ugyan enyhítik a tüneteket, ezáltal azt a hamis érzetet keltik, hogy a gyógyulás útjára léptünk, ezzel szemben a fájdalomérzet kiiktatásával, a tünetmentességgel és a nem kellő mennyiségű kollagénbevitellel hihetetlen károkat okoznak. Mondhatjuk úgy, hogy az ilyen kezelésben részesülő páciens mosolyogva, fájdalommentesen darálja nullára saját porcait kenőanyag hiányában. A kételkedőknek álljon itt egy egyszerű példa hasonló esetről a hatóanyag dózisokat illetően: 2005 környékén számos cikk jelent meg a kellő mennyiségű vitaminbevitelről, ami ellen az orvostársadalom egy emberként hördült fel. Szakvélemények láttak napvilágot, hogy például napi 0,06 gramm C-vitamin bevitele az emberi szervezetbe bőségesen elegendő, ennél nagyobb dózis vesekövet okoz. Ehhez képest ma már alig alig kapható 1,0 gramm alatti napi adagban C-vitamin és hivatalosan is elismerte nem egy orvos, hogy a 0,06 gramm napi C-vitamin a skorbut (súlyos C-vitamin hiány) elkerüléséhez is kevés.

Nos, ahogyan a kollagének és a vitaminok példája remekül mutatja, nem kell feltétel nélkül hinni sem orvosi, sem egyéb dogmákban és a hatékonyság érdekében érdemes minden esetben alaposan utánajárni a megfelelő megoldásoknak. Például a lábfej és a talp ízületeinek egészsége és helyes tartásuk, az aszimmetrikus ízületi kopások elkerülése szempontjából a megfelelő számítógépes felmérés után, rezgéscsillapító habból mart egyedi talpbetét hatalmas segítséget jelenthet. A bokasüllyedés, a lúdtalp, a bütyök, a sarkantyú, a térdfájdalom, a derékfájdalom, a kalapácsujj, a sarokfájdalom kialakulása elleni harcban, elvitathatatlan szerepe lehet, megóvván porcainkat a túlterheléstől, az ebből eredő kopásoktól. A „kőkorszakibb”, „hagyományosabb” talpfelmérő és talpbetétgyártó módszerek esetében gondoljon a kedves olvasó arra: az elv jó, de a kivitelezés bőven hagy kivetnivalókat maga után. Pontosan úgy, ahogyan az elenyésző mennyiségű vitamin- és kollagénbevitel esetében.

Porckopás
Hasznosnak találta cikkünket?