artrózis

Az artrózis (porckopás) ízületeink leggyakoribb problémája, az 50 feletti népesség több mint egyharmada érintett a kérdésben. Jelentős probléma, hiszen e folyamat során kínzó fájdalom és ízületi fixáltság jelentkezik, ami erősen korlátozza a páciens mozgását. A televízióban látható reklámok légtornász testalkatú nagyszüleinek negédes mosolya, Bruce Lee-t megszégyenítő, akrobatikus mozgása sokaknak azt sugallhatja, hogy az általuk népszerűsített porcépítő szerek megoldást jelenthetnek. Vajon valóban így van ez? Vizsgáljuk meg a bokasüllyedés, lúdtalp, bütyök, kalapácsujj, sarkantyú, sarok-, térd- és derékfájdalom után ezúttal a porckopást, szokásunkhoz híven, józan paraszti ésszel. Ehhez elsőként nézzük, mi is az az ízület, ízületi porc és mi okozza megszűnését, kopását? Cikkünk több részből áll, első részeiben az okokkal, második részeiben a lehetséges megoldásokkal foglalkozunk.

artrózis

Ízületeink az egymással összeköttetésben lévő csontjainkat kötik össze, és alapvető szerepet játszanak testünk mobilitásában, nélkülük konkrétan lehetetlen lenne az oly kifinomult és tűpontosan koordinált emberi mozgás. Az ízületeinkben található csontok végeit igen magas kollagéntartalmú porc borítja, biztosítja egymáshoz viszonyított könnyű elmozdulásukat és megakadályozza, hogy csontjaink nagy mésztartalmú szövetei közvetlenül érintkezve gyorsan elkoptassák egymást és önmagukat. Pontosan tudjuk, hogy a szervezetünkben lezajló lebontó és építő folyamatok következtében testünk összes sejtje bizonyos periódusonként teljesen kicserélődik (innen ered a „hétévente kicserélődünk” mondás). Az egészséges szervezet a testnövekedést követően önműködően egyensúlyban tartja a porcszövetek minőségét és mennyiségét, így az csupán elenyésző mértékben és igen lassan változik.

Akkor beszélünk tehát ízületi porckopásról, amikor valamely okból ez a természetes egyensúly felborul és a lebontó folyamatok kerülnek előtérbe, a porcok természetes kollagéntartalma kritikus érték alá csökken. Ilyen esetekben a porc idő előtt leépül, extrém terhelést kapnak a csontvégek, hisz eltűnik a súrlódást gátló, a mozgást könnyítő anyag, a porc már nem képes betölteni létfontosságú szerepét. A csontvégeket érő megnövekedett nyomás következtében erős fájdalom és gyulladás jelentkezik, a porc teljes pusztulásakor a csontok közvetlenül egymáson súrlódnak, a fájdalom minden apró mozdulatnál elviselhetetlenné válik. Előrehaladott életkorban a lebontó folyamatok sajnos felülkerekednek az építőkön, de kellő megelőzés és helyes életmód (natúr kollagénpótlás) mellett ez a változás rendkívüli módon lassítható, jóformán csak nagyon idős korban okoz némi problémát. Máris hallható a kórusban feltett kérdés: mi az oka a húszas, harmincas, negyvenes éveiket taposó „fiatalok” artrózisának és az idős korra elviselhetetlenné váló fájdalomnak?

Erre cikkünk következő részében adunk választ!

Artrózis