Batz Hírek

Batz Hírek
Fájdalmas nyár – vízhólyag és sebek
Fájdalmas nyár – vízhólyag és sebek
2018.07.17
09:11
Balázs Gergely
vízhólyagNyaralás. Izgatott készülődés, pakolás, megérkezés, első nap. Új szandál. Délre kisebesedett lábak, szúró, fájdalmas érzés, és ezzel egy óriási csalódás, hiszen innentől minden egyes lépés felér egy kínzással. De valóban törvényszerű, hogy vízhólyagokkal és fájó sebekkel nehezített legyen a vakáció? Egyáltalán nem!Miről is van szó, és mitől alakul ki a vízhólyag?Ha folyamatos, ismétlődő nyomásnak vagy sérülésnek van kitéve a bőr, akkor előbb-utóbb kidörzsölődik. A bőr rétegei között kialakul egy repedés, és megjelenik egy buborék a bőrön. Ebben a nedves párnában – nevével ellentétben – egyébként nem víz, hanem plazma* található, és ez a test természetes védekezése, ami elősegíti a gyógyulást. A vízhólyagok egyébként gyakoribbak a meleg hónapokban, mivel ilyenkor többször érintkezik bőrünk közvetlenül a lábbeli anyagával. Területileg leggyakrabban a lábon, vagy a kézen jelennek meg, például hosszas kerti munka után az ujjakon vagy a tenyéren.Hogyan előzhető meg?Mindenképpen meg kell akadályozni a bőr kidörzsölődését. További tippek:
  • megfelelő méretű, kényelmes lábbeli viselése: ha egy szandál már a boltban is kényelmetlen, akkor sajnos a legjobb otthagyni. Kényelmetlen, rossz kialakítású lábbeli sajnos nem idomul később sem a lábakhoz.
  • kezek esetén kesztyű, lábaknál zokni vagy harisnya
  • új, szűkebb cipőt mindenképpen „be kell járatni”, azaz fokozatosan hozzászoktatni a lábat (erre egy módszer a vastagabb zokni viselése otthon néhány napig)
  • ragtapasszal
Ha már kialakult, hogyan kezelendő?Ha elviselhető a fájdalom, akkor nem érdemes hozzányúlni a vízhólyaghoz. Ha fájdalmasabb, és a járást is akadályozza, lehetőség szerint érdemes pihentetni a lábat, a vízhólyagok ugyanis néhány nap alatt begyógyulnak.Az alábbi szelíd, házi trükkök mindenképp jót tesznek:
  • langyos kamillateás áztatás, borogatás
  • levegőztetés
  • illatmentes hintőpor
Ha magától kifakad a vízhólyag, akkor tisztán és szárazon kell tartani. Ha rosszabbodik a helyzet, akkor sem szabad kiszúrni, mert elfertőződhet a seb, és sokkal hosszadalmasabb a gyógyulás. Komolyabb sérülés esetén forduljon orvoshoz, így biztosan nem lesz nagyobb a baj.Önnek mi vált be? Ossza meg velünk itt, a blogon!*vannak vérrel telt hólyagok is, mi most a szelídebb vízhólyagokkal foglalkozunk csak
Hasznosnak találta cikkünket?