Batz Hírek

Batz Hírek
Talpbetét futáshoz - Batz egyedi talpbetét
2018.02.26
08:31
Tukan

Örömmel tapasztalják a futóversenyek szervezői, hogy napjaink egyik vezető tömegsportja a kerékpározás, túrázás mellett ismét a futás lett. Élettani hatásait napestig sorolhatnánk, úgysem tudnánk meggyőzni a kettlebell vagy gyúrásfüggőket mennyivel egészségesebb a tüdőre, szívre nézve. A futás olyan alap, hogy nem is tudni a sportlövészeten, bridzsen vagy a sakkon kívül van-e olyan sport, ahol nem 500-1000 méter futás a bemelegítés. No, de édes mindegy, nem szándékunk a hittérítés, mindenkinek szíve joga eldönteni hogyan edzi a testét. Visszakanyarodva a futáshoz, a kiváló élettani hatások mellett – mint minden sportnak – ennek is megvannak az árnyoldalai. Joggal merül fel bennünk a kérdés, szükséges-e speciális egyedi talpbetét futáshoz? A városi polgár számára szinte elérhetetlen a terepfutás – amely sokkal dinamikusabb terhelést ad a lábnak, deréknak, térdnek, talpnak, bokának – így marad az aszfalton futás, amit a múlt század ’70-es és ’80-as éveiben még kocogásnak hívtak és kizárólag a túlsúly elkerülése vagy ledolgozása végett műveltek, tehát elsősorban fogyókúrás céllal. Ennél manapság azért sokkal jobb a helyzet az utcai futóversenyek tekintetében, szó szerint nincs hétvége, hogy az ország valamely pontján ne rendeznének legalább egy futóversenyt. E tömegigényből fakadóan ma már bárki számára viszonylag könnyen (és nagyon drágán) elérhetőek azok a futócipők, amik arra hivatottak, hogy tompítsák a kemény talajon futás hátrányos hatásait. Nos, a helyzet sokkal bonyolultabb annál, mintsem gondolnánk, nem egyszerűen arról van szó, hogy egy viszonylag kemény felületen mozgunk és ez erős statikai terhelést jelent alsó végtagjainknak, hanem inkább arról, hogy – a terepfutás változatosságával szemben – rettentően pulzáló mégis monoton terhelést kap a talp és minden érintett ízület (derék, térd, boka), ugyanazokon a pontokon, egy maratoni futás alkalmával úgy 26-28 ezerszer.

A csillivilli zselés futócipők valóban képesek bizonyos káros rezgések kiküszöbölésére (legnagyobb előnyük amúgy a szinte teljesen elhanyagolható súlyuk), ám amiről a forgalmazók álságos módon nem beszélnek az az, hogy a többnyire túl puha géltechnológiás talpbetétek életszerűtlen kényelmet adnak a talp csontjainak és izmainak, amiből helytelen talpnyomás és tartás következik, futás közben pedig többezerszer, ebben a helytelen tartásban terheljük a talpunkat. No, és akkor most jön egy laza csavar, a talp helytelen terheléséből, tartásából fakadóan a boka valamely irányba dőlése következik be, aminek folyományaként térd-, hát- és derékfájdalom lesz az aszfalton futók mindennapjainak megkeserítője. A Batz egyedi talpbetét rendszere erre két megoldást is kínál. Az egyik egy mindennapi viseletet jelentő számítógépes talpvizsgálat és talpnyomás mérés után készített, keményebb habból kimart COMFORT egyedi talpbetét a nem sporttal, futással töltött időkre. Ez már önmagában képes korrigálni a fent említett tartáshibákból fakadó panaszokat. Ha pedig valaki hajlandó lemondani az UV színű pipás lépőkről – ha más nem, a rendszeres sportoláshoz, edzéshez – és a mindennapi egyedi talpbetét viselése mellett szem előtt tartja a sportolás közbeni helyes terhelést, annak szíves figyelmébe ajánljuk a Batz egyedi talpbetétjének rugalmasabb SPORT változatát, amely a zselés technológia előnyeit ötvözi az ortopéd betétek keménységével. A SPORT változat speciális, lélegző, antibakteriális fedőanyaggal készül, a fedőfelület alatti antishock réteg igen intenzív rezgéselnyelő hatással bír.

A legújabb fejlesztések eredményeként immáron fedőanyag nélkül is rendelhető egyedi talpbetét futáshoz, sport célokra a STANDARD és COMFORT egyedi talpbetéteknél rugalmasabb rezgéselnyelő habból készült, gépben könnyedén mosható kivitelben. Magyarul a betonon futás káros rezgéseit képes tompítani úgy, hogy közben éberen őrködik a talp izmainak és csontjainak helyes tartása felett. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a sport egyedi talpbetét is kizárólag cserélhető talpbetéttel készült futólábbelikben képes kifejteni jótékony hatását, a fedőanyaggal gyártott verziót vastagsága miatt szélesebb fejbőségű cipőkbe ajánljuk! További fontos információk a https://batz.hu/ludtalp-hogyan-keszuel/ oldalon, a legközelebbi Batz egyedi talpbetét felmérő pontot itt, a közigazgatási egységenkénti illetve megyénkénti listát itt, a termékekről a részletes leírást pedig itt találja az érdeklődő.

Talpbetét futáshoz
A képekre kattintva további fontos információkhoz juthat!!!
Hasznosnak találta cikkünket?