Batz Hírek

Batz Hírek
Sportcipő valódi belső értékekkel
Sportcipő valódi belső értékekkel
2022.10.04
10:07
Balázs Gergely

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb pillére a rendszeres mozgás. A friss levegőn végzett sporttevékenység felfrissíti elménket, a csapatsportok fokozzák szociális készségeinket, a közösségben töltött mozgás pedig motiválóan hat testi-lelki egészségünkre. Egy azonban közös mindben, függetlenül attól, hogy mit is sportolunk. Mozgás közben a fő szempont az, hogy amit viselünk a lehető legjobban alkalmazkodjon az általunk választott sportághoz, a sportcipő esetében pedig általában az, hogy szinte ne is érezzük, hogy a lábunkon van.

Amikor a futócipőket vesszük górcső alá, első ránézésre mind úgy néz ki, mint egy átlagos, mindennapi viseletre szánt sportcipő. Azonban a részleteket tekintve sokban különböznek egymástól. Közismert tény, hogy a futás tipusától függően más-más cipő javasolt a lábra, a futócipők talpa különféle terepre tervezett, hogy megakadályozzák az esetleges sérüléseket. A fenti szempontok azonban eddig még csak a cipő kialakításáról szóltak, nem beszéltünk a cipőhöz tartozó talpbetétről, ami nagyban meghatározza tartásunk és lábunk pozícióját. Mivel minden lábnyom egyedi, egy konfekció sport talpbetét nem tudja minden lábnak a megfelelő alátámasztást nyújtani. Hogy miért van ez? Mert nem mindegy, hogy a lábad kifele vagy befele dől, milyen magas a hosszboltozatod és milyen mértékű a harántsüllyedésed.

Futóknál nagyon gyakori a térd fájdalom, ami orvosolható egy speciálisan erre a sportágra kialakított egyedi talpbetéttel és megfelelő sportcipő használatával. Mivel a futást sokszor fogyás céljából kezdik el az emberek, pláne ügyelni kell arra, ha nagyobb testsúllyal terheljük lábunkat. Amikor intenzívebb terhelésnek van kitéve a talp, mint általában, hiretelen jobban nyúlnak a szalagok is. Ezért nagyon nem mindegy hogy milyen alátámasztást kap talpunk a hétköznapokban, ráadásul sportolásnál szinte minden esetben nagyobb terhelés kerül a térdre is. A Batz egyedi sport talpbetéte számos felmerülő problémára lehet megoldás, de prevenciós céllal is ajánlott a viselése. Talpfelmérő pontjainkon a talpfelmérés után, a számítógépes nyomáskép alapján, az adott sporthoz igazítva kerül minden egyedi talpbetét megtervezésre, futás esetén rezgéscsillapításával kiegészítve, csökkentve a térd terhelését.

Hasznosnak találta cikkünket?