Batz Hírek

Batz Hírek
Milyen gyerekcipő a megfelelő?
2016.06.28
16:27
Tukan

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk egy szinte minden családot érintő kérdéssel: szükséges-e gyermekeinknek bármilyen talpbetét használata? Másik, csemetéinket érintő problémakör a megfelelő lábbeli kiválasztása, a gyerekcipő! Szeretnénk ezúttal is tisztába tenni néhány tévhitet, illetve megelőzni a hibás szülői döntéseket a gyerekcipővel kapcsolatban. Első és talán legfontosabb alapvetés, hogy nem kell elkapkodni a cipővásárlást például a csecsemőkorban. Nem kell megijedni akkor sem, ha a gyermek a felállás során vagy a járás kezdetén kissé csámpás. Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka enyhén befelé dől, így a boka belső része még lejjebb van. Ilyenkor sok szülő hiszi azt tévesen, hogy gyermeke bokasüllyedésben szenved, lúdtalpas. Ez a normális fejlődés egyik fázisa, melyben nincs szükség kezelésre. Legtöbbször ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen a terhelés megindulásával kezd el kialakulni az egyensúly megtartásához, a talpboltozatok kialakulásához szükséges izomzat. A felállást követő oldalazó lépegetések során jól megfigyelhető, hogy a csöppség a lábujjait behúzva, bekarmolva úgymond „belekapaszkodik” a talajba. Ilyenkor jobb, ha nem adunk még rá cipőt, mert mezítláb nagyon intenzíven fejlődik a lába. Ebben az időszakban maximum csúszásgátlós zoknit vagy bőrdarabokból varrott kis cipőt érdemes használni, azt is elsősorban higiéniai szempontból, illetve hogy fel ne fázzon a csimota. gyerekcipőGyerekcipő.

Az önálló járás elindulásakor (10-18 hónapos kor) nagyon fontos a sok mozgás mellett, hogy a kicsi jó cipőt hordjon. A jó gyerekcipő alatt nem a fellelhető legdrágább cipőt kell érteni (sok szülő elköveti jóakaratból ezt a hibát), hanem azt, ami az alábbi kritériumoknak megfelel, vagyis a cipő kérge legyen masszív, de nem rideg anyagból, amely megtámasztja a sarkakat. Talpszerkezete legyen rugalmas és hajlítható, emellett lehetőség szerint válasszunk természetes anyagból készült lábbelit, ami teret ad a gyermek lábfejének (nagyon fontos a helyes méret!). Szandál esetében a sarokrész ne legyen nyitott, de a legfontosabb, ne legyen benne talpbetét, amely megemeli a haránt- vagy hosszboltozatot, mert az roppant káros ebben a korban, elkényelmesíti az izmokat és inakat alapvetően akadályozva azok mozgását, erősödését. Nagyobb (6-10 éves) korban amennyiben a gyermek izomtónusa túl laza (hypoton) vagy alkatilag gyengébb, netán túlsúlyos, indokolt lehet egyedi talpbetét viselése a méregdrága szupinált cipők helyett, KIZÁRÓLAG ORTOPÉD SZAKORVOSI VIZSGÁLAT UTÁN! Itt hívjuk fel a figyelmet a kifelé döntött cipők veszélyeire, amelyek eltúlzott szupinálás esetén óriási károkat okozhatnak, borzasztó drágák és mint tudjuk gyermekeink nőnek mint a dudva, így 3-4 hónap (felesleges) használat után többnyire a szemétben végzik. Nagyon fontos tehát, hogy az oktalan költekezés helyett, kizárólag indokolt esetben és csakis ortopéd szakorvos kifejezett előírására döntessük meg a lurkók bokáit, akkor viszont a nem személyre szabott, döntött gyerekcipőknél jelentősen olcsóbb és hatékonyabb (ráadásul több gyerekcipőben hordható) egyedi talpbetétet vagy sarokemelőt részesítsük előnyben. gyerekcipő

Ezeket az alapelveket szem előtt tartva, tulajdonképpen meg is érkeztünk az egészséges lábbeli fogalmához, alapvető különbség a felnőtt cipőkkel összehasonlítva jóformán csak a betétekben és talpszerkezetben figyelhető meg, ami logikus is, hisz a fiatalság korántsem szenved a felnőttkori elváltozásoktól mint a derékfájdalom, kalapácsujj, bütyök, lúdtalp vagy a sarokfájdalom. Éppen ezért, a Batz Manufaktúra teljes csapata azon munkálkodik, hogy kényelmes, egészséges lábbelik közül választhassanak vásárlóink. 

Az előző cikkünkben leírtakkal összhangban, csak azt tudjuk ismételni, a gyermekkorban elkezdett sportolásnak óriási jelentősége van az egészséges lábfej és talp kialakulásában. Nyilván a kialakult és megerősödött lábfej komolyabb mozgásteret enged ízlésünknek lábbelik tekintetében, elég ha csupán a manapság oly divatos sarukra vagy flip-flop papucsokra gondolunk.
Gyerekcipő
Hasznosnak találta cikkünket?