Batz Hírek

Batz Hírek
Az orvos válaszol - Batz Manufaktúra, egyedi talpbetét
2016.10.10
17:40
Tukan

Számtalan olvasói, vásárlói kérdés érkezik nap, mint nap kollégáinkhoz, akik a megfelelő (orvosi) tájékozódás után rendre meg is válaszolják azokat, ám úgy gondoljuk, hogy a Batz termékek iránt többszázezer elégedett vásárlónk által érzett rendíthetetlen bizalom mellé, mindenképpen dukál weboldalunkon egy „orvos válaszol” menüpont, ahol egy szakorvostól, Dr. Babay Miklós ortopéd és baleseti sebésztől, lábsebész specialistától érdeklődhetnek közvetlenül az információra éhes felhasználók. A legtöbbünket érintő panaszok, sarokfájdalom, bütyök, kalapácsujj, lúdtalp, térdfájdalom a helytelen lábfej és bokatartásból, a helytelen talp alátámasztásból fakadó tartáshibák, hát-, váll-, csípő- és deréktáji fájdalmak általános ismertetése mellett orvosunk konkrét eseteket, egyéni problémákkal kapcsolatban feltett kérdéseket is megválaszol. Fókuszban a megelőzés és a Batz egyedi talpbetét.

Dr. Babay Miklós 1988-ban diplomázott a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, 1994-ben baleseti sebészetből, 1998-ban ortopédiából tett szakvizsgát. Hihetetlen tapasztalata mellett az innováció, a fejlődés híve, ő alkalmazta például az országban először a 3D-s ultrahang technológiát az ízületi elváltozások diagnosztizálása terén. Ortopéd sebészeti tevékenységében jelentős szerepet játszanak az előláb deformitások (bütyök, kalapácsujj és a talpi süllyedések) korszerű sebészeti megoldásai. Külön elismerés számunkra, hogy egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező szakorvos foglalkozik vásárlóink kérdéseivel, emellett a vadonatúj, akadálymentesített rendelőjében – Budapest, III.ker. Bécsi út 52. | A1 MEDICAL – közvetlenül is elérhetővé tette a Batz egyedi talpbetét rendszerét, így innentől az érdeklődők első kézből egy ortopéd szakembertől kérhetnek tanácsot egyedi talpbetét rendszerünkkel kapcsolatban. Mi több, ott a helyszínen el is végzik a gyártáshoz elengedhetetlen számítógépes talpnyomásmérést és természetesen a szaktanácsadást is. (További információk a labsebeszet.hu oldalon találhatóak!)

Most következzen pár kérdés a doktor úrhoz, ami joggal tarthat számot közérdeklődésre:

- Doktor úr! Melyek a leggyakoribb, lábat, lábfejet és talpat érintő panaszok, amikkel megkeresik Önt?

- A bütyök deformitás, a kalapácsujj és a talpat érintő nyomással összefüggő panaszok a leggyakoribbak. Gyakori a talpi sarokfájdalom, az achilles ín gyulladás és a boka körüli inak gyulladása.

- Mennyire jellemző, hogy túl későn jelentkeznek a betegek, amikor már csak radikális beavatkozásokkal lehet eredményt elérni?

- Praxisomban nagyon gyakran találkozom olyan súlyos deformitással, amikor már csak komplex műtéti korrekcióval érhető el megfelelő eredmény. Sajnos, ezeknél az eseteknél rendre fény derül a diagnózis során a nem megfelelő cipő és talpbetét viselésére, és főleg a hölgyeknél a túl magas sarkú és túl szűk lábfeji résszel rendelkező cipők használatára.

- Ön szerint tipikus a megelőző magatartás a páciensek esetében? Mennyire nyitottak a prevencióra? Mi a véleménye a megelőzésről?

- Úgy tapasztalom, a páciensek az utóbbi években sokkal nyitottabbak a prevencióra, amelynek az egyik eszköze a megfelelő kialakítású talpbetét és cipő, a testmozgás és ezen belül a lábtorna. Véleményem szerint hatványozottabban kellene hangsúlyoznunk a megelőzés jelentőségét!

- Egyre közismertebb tény, hogy a talp helytelen alátámasztása, a lábfej és a boka normálistól eltérő helyzete komoly tartáshibákat okoz, aminek folyománya nem egy esetben hát-, váll-, csípő- és deréktáji fájdalom lehet. Vajon erről kellően tájékozott a magyar lakosság?

- Egyre több a tájékoztató fórum és a médialehetőség, de a célzott információt még mindig kevésnek érzem. Van mit fejlődnünk e téren!

- Mennyire fontos ebből a szempontból az egyedi talpbetét, ha fontosnak érzi, akkor mennyivel tartja jobbnak a konfekció talpbetéteknél?

- Preventív szempontból a legjobbak az úgynevezett egyedileg készített talpbetétek. Ezeknek több fajtája létezik, mind a felmérés, mind a betét anyaga, mind a betét elkészítésének módja között. Messze a leghatékonyabbak a számítógépes (nem podoszkópos) talpfelmérést követően, 3D-s programmal tervezett, rezgéscsillapító habból, CNC technológiával mart egyedi betétek.

- Hord Ön egyedi talpbetétet? Ha igen akkor milyet?

- Nekem szerencsés lábam van, a lábboltozataim csak mérsékelten süllyedtek. Ez részben genetikai adottság, részben az a tényező befolyásolja, hogy gyermekkoromtól rendszeresen sportolok és lábtornával karbantartom az úgynevezett " belső" lábizmokat. Az ortopéd sebészeti munkával összefüggő, nagyrészt "egyhelyben álló" életmód következtében nekem is szükséges preventív okokból a talpam alátámasztása. Emiatt, a műtői papucsomban és az utcai cipőmben egyaránt a legújabb fejlesztésű, rezgéselnyelő habból mart egyedi talpbetétet hordom.

Köszönjük szépen a válaszokat, további sikeres munkát kíván a Batz Manufaktúra!

Kérdéseiket a kerdes@batz.hu címen várja a doktor úr! További információk a labsebeszet.hu oldalon találhatóak!
Egyedi talpbetét
Hasznosnak találta cikkünket?