Batz Hírek

Batz Hírek
Egyedi talpbetét derékfájdalomra (is)
Egyedi talpbetét derékfájdalomra (is)
2022.08.23
11:13
Balázs Gergely

Lehet-e összefüggés talpad izomzatának elváltozásai, a rossz alátámasztás (nem megfelelő cipő), és a kínzó derékfájdalom között? Látszólag más téma, mégis ide tartozik: gondoltad volna, hogy a 30 évnél idősebb magyar lakosság akár 80%-a is érintett lehet a derékfájdalom kapcsán? Megpróbálunk utánajárni, olvass tovább!

A derékfájdalom főbb okai a következők lehetnek (ebbe a listába nem vettük bele a balesetből származó fájdalmakat, illetve az időskori porckopást):

1., Fokozott fizikai igénybevételből adódó túlterhelt, görcsös derék- és gerinctáji izmok2. Mozgáshiányból fakadó elkényelmesedett derék- és gerinctáji izmok3. Helytelen testtartás, és ennek folyományaként elmozdult csigolyák, illetve kereszt- és medencecsont

Lehet, hogy most te is azt kérdeznéd: „és mi a helyzet a hirtelen mozdulatokkal, egy rossz emeléssel?” – hisz sokan ezt gondoljuk kiváltó oknak a fájdalomnál.

Meglepő, de igaz: ez már csak a következmény, a derékprobléma nem innen indul.

Azt biztosan te is tudod, hogy emelni csak egyenes derékkal szabad, hosszanti irányban terhelve gerincoszlopodat (gondolj a súlyemelők testtartására). Azonban a nem kellően edzett gerinctáji izmok nem képesek a megfelelő helyzetben tartani a csontokat, így hiába emelnél egyenes derékkal, az ágyéki csigolya vagy a medence így is elmozdulhat egy-egy rossz mozdulat következtében, ilyenkor jön a jól ismert nyilalló fájdalom, a bekattant derék, vagy más rémségek.

Egyébként pár tized-milliméteres elmozdulások is komoly fájdalmat képesek okozni, tehát gyakran tényleg egy hajszálon múlik, hogy egy-egy mozdulatnak rossz vége lesz-e.

Ilyenkor a kimozdult csontokban futó idegek gyulladása miatt a környező izmok görcsbe rándulnak, hisz próbálják védeni a gerincoszlopot a további deformitásoktól, amivel egyben fixálják is ezt a kóros állapotot. Első körben tehát a legfontosabb a kellően edzett gerinc melletti izomzat, melynek kialakításához talán a legjobb módszer a rendszeres úszás, nyilván szem előtt tartva a fokozatosság elvét.

Sajnos a kellően edzett izomzat is kevés, ha eleve tartáshibával küszködik valaki. Abban minden szakértő egyetért, hogy testünk legfontosabb kapcsolata a talajjal a talp és a lábfej, mondhatni a tested alapja. Ahogyan személyre szabott az ujjlenyomatod, az íriszed, a személyiséged, ugyanúgy a talplenyomatod, testtartásod és a csontozatod is.

Ráadásul az évek során a mindenkinél eltérő terhelés révén változik a testtartás, az ebből eredő derékfájdalom, sarokfájdalom pedig képes súlyosan megkeseríteni mindennapjainkat. Tapasztalataink azt mutatják, sajnos elenyésző hányadunknak megfelelő a testtartása.

A leggyakoribb probléma (a hosszboltozat és a harántboltozat süllyedése mellett) a bokák, és így a test valamely irányba dőlése, amelyet az egyensúlyérzékünktől vezérelve a felsőtest ellenirányba mozdításával kompenzálunk, így a derékfájdalom szempontjából legfontosabb csigolyák és a keresztcsont, sőt az egész medence természetellenes helyzetben, olykor súlyosan elcsavarodva fixálódik.

Ez pedig a derékfájdalom mellett térd-, váll- és hátfájást, mi több, fokozott fáradékonyságot okozhat. Ebben az – igen gyakori – esetben nyújthat megoldást a talp, illetve a lábfej megfelelő alátámasztása egy egyedi gyártású, abszolút személyre szabott talpbetéttel.

A konkrét, egyedi talpbetéttel kapcsolatos vásárlói tapasztalatokat ITT is elolvashatod – ha te is egyedi talpbetéten gondolkodsz, ez segíthet a döntésben.

Írásunkban nem tárgyaltuk az időskori porckopást, amire szintén preventív megoldást nyújthat egyedi talpbetétünk – de nem győzzük hangsúlyozni – IDŐBEN alkalmazva.

Ha idáig eljutottál, valószínűleg érintett vagy te is – de ne csüggedj! A sok fájdalmas rész után jöjjön a megoldás: jelentkezz be egy ingyenes talpfelmérésre a hozzád legközelebbi Batz felmérőpontra, és derítsd ki, vajon szükséged van-e Batz egyedi talpbetétre!

derékfájdalom, egyedi talpbetét, tartáshiba
Hasznosnak találta cikkünket?