Batz Hírek

Batz Hírek
Citromot oszt az élet – Ajándék recept
Citromot oszt az élet – Ajándék recept
2019.05.30
11:43
Balázs Gergely

Létezik egy angol mondás, valahogy így hangzik: „Ha citromot oszt az élet, csinálj belőle limonádét!”. Ön is hallotta már? Vajon azt is tudja, mit jelent?

Elmondjuk Önnek: a citrom az élet nehézségeit jelképezi ebben a közmondásban, talán a savanyú íze miatt. A limonádékészítés pedig arra utal, hogy mindezt érdemes és lehet is pozitív irányba fordítani. Tehát az angol mondat optimizmusra sarkall és arra bátorít, bármilyen nehéz helyzetet hoz az élet, igyekezzünk meglátni annak a jó oldalát is.

Egy korábbi hírlevelünkben használtuk ezt a sort, (ha Ön is szívesen olvasná, itt tud feliratkozni), és utólag jutott eszünkbe, hogy érdemes lenne elmagyaráznunk, hiszen nem biztos hogy mindenki ismeri. A szakadatlan esőzésre utaltunk vele, ami akár be is árnyékolhatná ezt az idei májust. Ám a Batz-nál a dolgok pozitív oldalára koncentrálunk, ezért azt mondjuk: nem hagyjuk, hogy az egy hónapja tartó esős idő elvegye a kedvünket, és a limonádé mellett sok más szuper dolgot is tehetünk rosszkedv ellen.

Ön mit tesz rosszkedv ellen? Mi sütünk. Most éppen citromos sütit, ha már erről beszélünk egy ideje. Amennyiben Ön is szereti az egyszerűen, gyorsan, viszonylag kevés alapanyagból elkészülő isteni ízeket (őszintén: ki nem?), akkor olvasson tovább! Íme, a mi tippünk borús és esős napokra, ajándék sütemény receptünk egy angol magazin alapján (Forrás: https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a535169/lemon-drizzle-cake/ )

CitromkenyérHozzávalók:
  • 175 gr puha vaj
  • 175 gr kristálycukor
  • 4  tojás
  • 3 citrom
  • 125 gr gluténmentes liszt (lehet sima liszt is, az eredeti recept így írja)
  • 50 gr darált mandula
  • 75 gr kockacukor
Elkészítési javaslat:
        • Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Vajazzon-lisztezzen ki egy kenyérsütő formát (vagy más néven őzgerinc). Robotgéppel dolgozza össze egy nagy tálban a vajat és a cukrot, kb. 5 perc alatt. Ezután üsse bele a tojásokat, majd 2 citrom lereszelt héját, és egy fél citrom levét.

        • Keverje bele a lisztet és a darált mandulát a masszába, majd óvatosan kanalazza bele a sütőformába. 40-50 percig süsse 180 fokon, majd tűpróba után vegye ki. Hagyja hűlni 10 percig.

        • Utolsó lépésként készítse el a citromos cukormázt (ez ki is hagyható, enélkül is tökéletes a süti) a következőképpen: tegye a kockacukrot egy kis tálba másfél citrom levével és 1 citrom lereszelt héjával. Hagyja benne ázni 5 percig, majd törje össze a kockacukrokat kanállal. A még langyos süteményt kenje be finoman a mázzal, és hagyja megszáradni rajta.

        Légmentesen záródó dobozban 4 napig is eláll – de nem valószínű, hogy marad belőle ilyen sokáig! Jó sütögetést mindenkinek!
       
Hasznosnak találta cikkünket?