Batz Hírek

Batz Hírek
Bőrkeményedés - Megoldható probléma
Bőrkeményedés - Megoldható probléma
2018.05.29
14:33
Honti Réka

bőrkeményedésBőrkeményedés

Valószínűleg Ön is találkozott már ezzel a jelenséggel és átélte a bőrkeményedés okozta kellemetlenségeket– ha mégsem, akkor nagyon szerencsés! Sajnos sokak életét nehezíti, ám a jó hír, hogy könnyen orvosolható a probléma.

Hogyan alakul ki, és mi is a bőrkeményedés valójában?

A bőrkeményedés lényegében a bőr szarurétegének a megvastagodását jelenti, ami pedig a folyamatos és rendszeres, akár visszatérően jelentkező dörzsölés, nyomás hatására jelentkezik. A kívülről érkező nyomás hatására felgyorsul a bőrsejtek termelődése, és létrejön egy kemény réteg az elhalt hámsejtekből. Ez lényegében egyfajta védekezés a kívülről jövő hatások (nyomás) ellen. Általában a legnagyobb terhelésnek kitett bőrfelületeken jelenik meg, így leggyakrabban a talpon, lábfejen jellemző. Harántsüllyedéssel együtt is előfordulhat bőrkeményedés. Amellett, hogy kellemetlen és fájdalmas is lehet – az esetek többségében ártalmatlan jelenség, de bizonyos esetekben fertőzéshez is vezethet. Összegyűjtöttünk minden fontos információt Önnek ahhoz, hogy kiküszöbölje és megelőzze az esetleges bőrkeményedést.

Az első fontos kérdés: mi okozhatja a bőrkeményedést?

Számos oka lehet, ezek közül gyakori a rosszul megválasztott, rossz kialakítású lábbeli, ami nemcsak az egészségtelen vagy rossz minőséget jelenti. Ha a lábunkon lévő cipő, szandál, papucs nem illeszkedik a lábunk formájához, szűk, vagy éppen túl bő, akkor a testsúly nem egyenletesen oszlik el a lábakon, és ezáltal nagyobb nyomást helyez bizonyos pontokra. Tehát kulcsfontosságú a jó kialakítású, kényelmes lábbeli, mely segíti a testsúly egyenletes eloszlását.

A bőrkeményedés további okai lehetnek:

• rossz tartás• nem megfelelő járás• lábbeli rossz talpszerkezete• rendszeres irritáció: dörzsölés, nyomás• talp statikai deformitásai

• túlsúly – akár terhesség esetén is, a hirtelen bekövetkezett súlygyarapodás • hajlam

Mit lehet tenni?

A rendszeres otthoni lábápolás sokat segít a megelőzésben. Nem kell hosszas rituálékra gondolni, az esti pihentető fürdő nemcsak kényezteti a lábakat, hanem pihenteti és felpuhítja a talp bőrét. A felpuhult bőrt pedig sokkal könnyebb habkővel vagy reszelővel eltávolítani. Időnként érdemes beiktatni egy látogatást a pedikűrösnél, egy ilyen kezelés hatékonyabb lehet az otthoni ápolásnál. Már meglévő bőrkeményedésre gyógyír lehet a szaliciles kenőcs (20% szalicil tartalmú kenőcsöt szoktak ajánlani), mely amellett, hogy fertőtlenít, hámlasztó hatással is bír. Használatáról mindenképpen konzultáljon bőrgyógyászával vagy háziorvosával!

A megfelelő járás is lényeges: helyezze a testsúlyát a legstabilabb csontokra (boka/ugró/sípcsont), valamint a nagylábujjakra, és igyekezzen kifelé, ne pedig befelé tartani a lábfejeket járás közben. Így egyenletesen oszlik el a testsúly. Sokat segíthet egy jól megválasztott talpbetét is. Sőt, ez esetben az egyedileg készült talpbetét a legtökéletesebb megoldás. Ha szeretne többet megtudni, kattintson ide, a Batz egyedi talpbetét oldalára, ahol minden információt megtalál: https://egyeditalpbetet.batz.hu/

És természetesen fel kell hívnunk a figyelmet a jól megválasztott, valóban kényelmes lábbeli jelentőségére is: a kialakítás, a forma, a talpszerkezet, a járófelület mind-mind olyan tényező, ami nagyban befolyásolja a lábak állapotát. Ha Ön is kényelmes papucsot, szandált vagy cipőt keres, akkor jó helyen jár ? A Batz kényelmi lábbelik kialakítása tökéletesen megfelel minden olyan elvárásnak, mely a lábak kényelmét szolgálja.

Nézzen szét a webáruházban, és válogasson kedvére a szebbnél-szebb szandálok, papucsok és cipők közül!

Hasznosnak találta cikkünket?