Batz Hírek

Batz Hírek
Batz lábbelik szülőföldjén jártunk...
Batz lábbelik szülőföldjén jártunk...
2018.01.18
13:35
Tofandel
batz papucsokBatz Manufaktúra.

Rendesen megforgatván, megízlelvén e kifejezést, gyorsan körvonalazódik előttünk a kétkezi munkával készült lábbelik sora. Gazdagabb fantáziával bíróknak esetleg beugrik még a “bakterházas” Varga Pista suszter, a Fekete Sas utcából. Megérkezve Gyomaendrődre, a Batz papucsok és cipők szülőhelyére nem is csalódik az ember, hamisítatlan bőr- és ragasztószag árulkodik a cipőgyár létéről és működéséről, ám ez csupán a felszín.

batz papucsok

Jobban befúrván magunkat a lábbelikészítés menetébe, valóban egy komplett manufaktúra tűnik elő, tervezéstől egészen a megvalósulásig, a bokasüllyedés, a lúdtalp, a sarkantyú, a bütyök (más néven hallus valgus) a kalapácsujj vagy éppen a sarok-, térd- és derékfájdalom, sőt a bőrkeményedés elleni harcban. Igen ritka manapság ez a fajta termelés, hisz általában külsős stúdió álmodja meg a terméket és egy teljesen más helyszínen válik valósággá az álom, sok esetben gyakorlatilag nincs is rálátása a tervezőnek a végtermékre, annak elkészültére. Esetünkben - annak ellenére, hogy több mint 100 dolgozó serénykedik a gyártáson - a Batz Manufaktúra tervezőcsapata végig figyelemmel kíséri a gyártást, az üzem vezetőjével szorosan együttműködve. Az alapot az ergonómiai és anatómiai szempontok alapján tervezett talp adja, ez a Batz lábbelik egyetlen része, mely nem a gyomaendrődi gyárban készül, tekintve a speciális elvárásokat és szerszámigényt, ez teljesen érthető. Itt jegyeznénk meg - bár az általános Batz talpak, talpbetétek alapból jobb állapotban tartják lábfejünket különleges kiképzésüknek köszönhetően -, egyre több termék készül cserélhető talpbetéttel pontosan azért, hogy az egyedi talpbetétek is csont nélkül behelyezhetőek legyenek. Szóval adott az előre gyártott talp, amire a kreatív csapat - az aktuális trendek szem előtt tartásával - megálmodja magát a kész szandált, cipőt vagy papucsot és kézi munkával minden modellből legyártja a prototípust, így kézzelfoghatóvá válik a majdani végtermék. A 2018-as évtől a Batz egyedi talpbetét gyártása során begyűjtött mérések, tapasztalatok is szerves részét képezik a talpszerkezetek, talpbetétek kialakításának.  Rendszeres találkozók során a tulajdonos, a tervezők és gyártók közösen döntik el, mely prototípus kerüljön gyártásba, úgymond "közös gyerekként" kezelnek minden típust.

batz papucsok

Így elmondva igen egyszerűnek tűnik a dolog, de gondoljunk bele minden gyártásba adott modell esetében számtalan méretről és színről beszélünk. Valamennyi mérethez egyedi szerszámokat készítenek amivel a nyers bőrből kiszabják a felsőrészt, azt egy másik fázisban hús-vér emberek géppel megvarrják, megint másik fázisban a talpakat, talpbetéteketeggyé varázsolják a felsőrésszel, így válnak valósággá a Batz papucsok. Végighaladván a gyártás folyamatán megdöbbentő pontossággal találkozhatunk nem csak a szó szerint vett tizedmilliméterekben, de összehangoltságban is. A külső szemlélő számára szinte érthetetlen milyen szinten vannak képben a tervezés és a gyártás vezetői, ami mondjuk nem is csoda, valamennyien évtizedek óta szakmájuk mesterei, mi több szerelmesei. A látogatás során számos alkalommal kellett az idegenvezető szerepét vállaló üzemvezetőnek utasítani a dolgozókat, tette mindezt fikarcnyi hezitálás nélkül, pontosan tudván melyik modell, melyik méretének, melyik munkafázisába kellett belenyúlnia. Egyébként is olyan benyomásunk volt, mintha valóban egy nagy család lenne az egész gyár, ahol egy maroknyi csapat irányítása mellett, egy hangyaboly koordináltságával folyik a munka. Minden vezető olyan szeretettel beszélt szakmájáról és a modellekről, hogy számunkra egyértelművé vált: a létező legjobb kezekben van a Batz lábbelik tervezése és gyártása.

Hasznosnak találta cikkünket?