túraszandál

Az El Camino-ról legendák szólnak, biztosan Ön is sokat hallott már erről a híres zarándokútról. Ha mégsem, akkor álljanak itt a legfontosabb tudnivalók:
– A Szent Jakab-út (spanyolul Camino de Santiago) egy ősrégi útvonal, melyet már a kelta időkben is bejártak a zarándokok. Az út Spanyolország galíciai tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. Itt őrzik Szent Jakab apostol földi maradványait
– Az út már a 11. században is ismert volt a keresztény hívők körében; ekkor 13 pihenőhely közül választhattak menet közben
– Jeruzsálem és Róma után ez a harmadik legjelentősebb keresztény zarándoklati célpont.
– Az 1980-as évek második felétől kezdett egyre népszerűbbé válni az útvonal
– Ma már nemcsak vallási okokból indulnak útnak oly sokan, hanem azért, mert keresnek valamit, különféle kérdésekre választ, vagy éppen önmagukat.
– 1993-tól az UNESCO Világörökség része.
– Manapság évente közel 300.000 ember vág neki az El Camino-nak. Mindannyian oklevelet kapnak a célbaérés után.

Hosszú, fáradságos út, telis-tele kiszámíthatatlan körülményekkel, meglepetésekkel, de mindenképpen életre szóló élmény. Minket a háttere érdekelt nagyon, és az a szerencsés véletlen történt, hogy egy jó ismerős éppen innen tért haza nemrég. Annamáriát kérdeztük az élményeiről:


Miért indultál útnak?

A fizikai kihívás miatt. Sokat túráztam korábban is, de a mindennapos gyaloglásban láttam a kihívást. A legtöbb ember spitituális okokból megy, vagy mert egy krízisből szeretnének kiutat találni. Az én motivációm kicsit eltér ettől.

Melyik útvonalat választottad?

Camino Frances, vagyis a francia útvonalat választottam. Ez a legnépszerűbb, ezért jol kiépített rendszer van, rengeteg szállás, étterem, gyakran megy át falvakon az út. A népszerűsége miatt a legtöbben ezt választják, így jó társaságok alakulnak ki.

Mire számítottál? És ehhez képest mit kaptál?

Nem tudtam mire számitsak, és kicsit tudatosan próbáltam nem nagyon felkészülni, hogy meglepetésszerű és spontán legyen az út, amennyire lehet. Rengeteg könyv, blog és film készült a Camino-ról, nem akartam abba a hibába esni, hogy tudjam mit találok a következő hegy mögött.

Hogyan készítetted fel magad az útra? (fizikailag, praktikusan, stb.)

Sokat gyaloglok, napi szinten is, futok és edzek. Úgy gondoltam az elég lesz. Mivel a Camino-n mindenki saját tempóban megy, lehet lazán napi 10-15 km-t sétálni, vagy lehet 35 km-t is. Tehát mindenki meg tudja csinálni, ki hosszabb vagy rövidebb idő alatt. Praktikusság szempontjából vettem profi hátizsákot és túraszandált. Ezek fontosak, és persze sebtapasz.

Milyen előkészületek voltak?
A fentiek.

Mi az, amit feltétlenül tegyen be mindenki?
Sebtapasz, compeed, leukoplast, ki mire esküszik. Naptej és rugalmasság.

Mi az, ami menet közben felmerült probléma?

Probléma a szó klasszikus formájában nem merült fel. Kisebb kihívások előfordultak, de ez a játék része. Például nem vittem hálózsákot, hogy könnyebb legyen a táskám. Az egy hónap alatt 2 helyen nem adtak plédet, akkor mindent magamra véve vészeltem át az éjszakát. A legtöbb helyen azért adtak valami takarót.

Mi volt az egészben a legjobb?

A mindennapos, egész napos közelség a természethez. Ritkan tölthetek ennyi időt a szabad ég alatt. A helyi emberek és a többi zarándok kedvessége. Visszanyertem a hitem az emberiségben az út után.

túraszandálMi volt az egészben a legrosszabb/legnehezebb? 

Vízhólyagos talppal menni volt a fizikai kihívás. Elbúcsúzni emberektől akikkel összebarátkoztam.

Kényelmes volt az utad?

Az első hét után, amikor a szervezet hozzászokik a gyalogláshoz, amikor a táska már nem húzza a hátat, amikorra előjött minden vizhólyag és el is múlt, az ember füle hozzászokott a horkoláshoz, utána már kényelmes.  De senki ne várjon kényelmet, ez nem arról szól.  A szállások általában nagyon egyszerűek, közös fürdőszobákkal, wc-kkel.

Legszebb részek? Kedvenc részed?

Nagyon változatos a táj, első nap a Pireneusokon vág át az útvonal, gyönyörű hegyi tájakkal. Majd erdős részen, dombokon. Érint néhány nagyvárost is, Pamplona, Leon, Burgos. Átmegy a lapos Mezetán is. Nekem az első nap volt a kedvencem, az átvág Franciaországból Spanyolországba, átmegy a Pireneusokon, felmegy 1500 m-ig, a kilátás és a táj fantasztikus. És persze valoszínu akkor még az izgalom is segített, nem tudtam mire számítsak.

Mit csinálnál másképp?

Talán pamut fehérneműk és pólók helyett gyorsan száradó sport ruhaneműt vinnék. Néha nem száradt meg az esti mosásom reggelre.

Elmennél újra?

Mindenképp el fogok menni újra. Rengeteg emberrel találkoztam, akik negyedik-ötödik alkalommal voltak már ott. Vannak akik minden évben mennek és egy-egy részét járják be az útnak.

Köszönjük szépen!

Ha a cikk olvasása után Ön is kedvet kapott, nézze meg a Batz túraszandál kínálatát itt:

Batz Maria

túraszandál

Batz Toledo

túraszandál

Batz Ingrid

túraszandál

Batz Tara

túraszandál

Batz Irina

túraszandál

Batz Terka

túraszandál

A túraszandál készleteket folyamatosan töltjük, ennek ellenére előfordulhat, hogy bizonyos színek vagy méretek elfogynak. Megértésüket köszönjük!