HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Az egyedi talpbetét személyes számítógépes talpfelmérés vagy roppanóhabos méretvétel alapján készült. A megváltozott statikájú lábfej boltozatait (haránt és hossz) egyénre szabottan az ideális ívben tartja, ezáltal csökkentheti a lábfej fáradtságérzetét és fájdalmait, enyhítheti a panaszait, javíthatja a komfortérzetet.

A használati útmutató nyomtatható magyar és angol nyelvű verziója megtalálható a Letöltések menüpont alatt.

HASZNÁLATI JAVASLAT

A Batz egyedi talpbetét rendszeres használatra alkalmas. Utcai vagy sportcipőben természetes körülmények között viselhető. A betétet fél-egy évente érdemes cserélni – nemcsak higiéniai okokból – hanem mert a láb boltozatai a talpbetét használata során változhatnak (javulhatnak), ezért érdemes a láb állapotát évente legalább egyszer új talpfelméréssel felülvizsgálni.

  

FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK – TANÁCSOK

Az első napokban csak 1-2 órán át használja, majd 2-4 hét alatt fokozatosan növelje a használat idejét a megszokásig. Akiknél már korábban jelentkeztek a boltozatok lesüllyedésének kellemetlen tünetei, az első napokban, hetekben kifejezetten kellemetlen, akár fájdalmas is lehet a betét viselése. Idősebb korban a hozzászoktatás hosszabb időt (akár 4-6 hetet) is igénybe vehet.

· A talpbetét 60°C foknál magasabb hőmérséklet hatására megrongálódhat!
· Mosógépben nem mosható!
· Amennyiben elázik a betét, azt a cipőből kivéve alaposan meg kell szárítani! (fűtőtesten vagy hajszárítóval nem szabad)
· Új cipő vásárlásakor betéttel együtt érdemes próbálni.
· Nem alkalmazható szélsőséges körülmények között, olyan munkahelyen, ahol a betétet és a cipőt vízben vagy sáros közegben, vagy vegyszerrel szennyezett környezetben, vagy -10°C – +30°C-tól eltérő hőmérsékleten!
· Teljes egyedi talpbetét max. 2-3 cm-es sarokmagasságú cipőbe, 3/4-es egyedi talpbetét max. 4-5 cm-es sarokmagasságú cipőbe helyezhető.


TISZTÍTÁS


· A fedés nélküli betétek kézzel és akár mosógépben, általános mosószerrel 30°C-on moshatóak.
· A talpbetét 60°C-nál magasabb hőmérséklet hatására megrongálódhat, mechanikai hatásoktól óvni kell!
· A Prémium, fedőanyaggal ellátott betétek nem moshatóak sem kézzel, sem mosógépben! Csak a felületük tisztítható!
· A prémium- és velúr bőr fedőanyagú betétek bőrtisztító spray-vel, a nem bőr felületek (memóriahabos, sport és technikai anyagok) vízzel nedvesített szivaccsal tisztíthatóak.
· A Standard, fedőanyag nélküli betétek könnyen tisztán tarthatóak. A fedés nélküli betétek kézzel és akár mosógépben, általános mosószerrel 30°C-on moshatóak!
· A talpbetétek szerves oldószerrel, erős fertőtlenítőszerrel nem tisztíthatóak!
· A betétet ajánlott használaton kívül (éjszakára) a cipőből kihúzva szellőztetni.
· A talpbetét 60°C-nál magasabb hőmérséklet hatására megrongálódhat, mechanikai hatásoktól óvni kell!
· Amennyiben elázik a betét, a cipőből kivéve alaposan szárítsa meg!
· A betétet ne szárítsa nyílt lángnál és semmilyen magas hőmérsékletű forrással pl. fűtőtesten vagy hajszárítóval!

ALKALMAZÁSI JAVASLAT

1

Vegye ki az eredeti betétet a cipőjéből! Amennyiben nincs kivehető betét, győződjön meg arról, hogy nincs beépített boltozatemelés a cipőben. Beépített boltozatemelővel ellátott cipőbe egyedi talpbetét nem helyezhető! Ezenkívül győződjön meg, hogy a cipő bősége lehetővé teszi e, hogy az egyedi betéttel együtt a lábfejének is elegendő hely maradjon. Egyedi talpbetét maximum 2-3 cm-es sarokmagassággal rendelkező cipőbe helyezhető.

2

Az egyedi talpbetétet, a cipő sarokrészéhez igazítva illessze be. A betétnek 1-2 mm előre-hátra mozgásteret kell biztosítani. Amennyiben a betét hosszú és a sarokrésznél befeszül a cipőbe, a lejjebb található részletes útmutató segítségével igazítsa méretre. Arról, hogy megfelelően tette be a jobb ill. a bal oldali betétet, úgy tud meggyőződni, hogy a fedőanyagon található hosszboltozat emelő feletti perforálásnak (lásd: a ) a cipő belső oldalára kell esnie.

MÉRETRE IGAZÍTÁS

1

Amennyiben a betét hosszú és a sarok résznél befeszül a cipőbe, igazítsuk méretre. Vegyük ki cipőnkből az eredeti talpbetétet.

2

Fektessük le egyedi talpbetétünket, majd a kivett gyári talpbetétet helyezzük fölé. A két betétet a sarkaknál és a betétek belső élénél igazítsuk egymáshoz. A gyári betét vonala mellett jelöljük meg egy tollal az egyedi betéten a vágás helyét.

3

A megjelölt vonal mentén vágjuk körbe az egyedi talpbetétet. Kizárólag a talpbetét lábujjak felőli része vágható, igazítható. A sarokrészt kérjük ne alakítsa, ne rövidítse!

4

Helyezzük be a körbevágott egyedi betétet az eredeti talpbetét helyére. Akkor tökéletes a betét mérete, ha a cipő belsejében, lábunkkal együtt 1-2 mm előre-hátra irányú mozgásra van lehetősége.

 A 3/4-ES TALPBETÉT HASZNÁLATA

A talpbetét cipőbe helyezésének lépései:

1. A cipőn a fűzőrészt teljes terjedelmében meg kell lazítani, illetve a tépőzárakat és a csatokat is ki kell engedni. Amennyire csak lehet, a cipő felső részét szét kell nyitni.
2. A háromnegyedes betét sarok alatti részét szorosan a cipő sarokrészéhez kell illeszteni.
3. A cipő felhúzása folyamán a cipőt majdnem függőleges irányba kell állítani, hogy a betét ne csússzon előre, mikor a lábfejet beledugjuk a cipőbe.
4. Majd a talajra helyezzük a cipővel együtt a lábat, és felállva meggyőződünk arról, hogy nem mozdult el, nem csúszott előre a betét a cipőben.
5. Akkor helyeztük el helyesen a cipőben a talpbetétet, ha a betét a talpat a problémás helyeken megtámasztja, használat során nem zavaró és nem kényelmetlen. Abban az esetben nincs jó helyen a betét a cipőben, ha nyom, és kényelmetlen érzés párosul hozzá.
6. Ha a betét jól illeszkedik a cipőbe, a következő lépés, hogy a cipőfűzőt meghúzzuk, illetve a tépőzárat és a csatokat megfelelően rögzítjük.

A ragasztópötty alkalmazása:

1. A talpbetét dobozában található a 3/4-es talpbetéthez ajánlott kétoldalú ragasztó pötty. Ennek használatát abban az esetben javasoljuk, ha hordás közben a betét elcsúszik, és annak rögzítése szükséges a cipőben.
2. A ragasztópötty egyik oldaláról húzzuk le a védőpapírt, és illesszük, ragasszuk a betét aljára, a sarokrész közepére.
3. Majd a betétre illesztett pötty másik oldaláról is húzzuk le a védőpapírt és illesszük, rögzítsük a betétet a cipőbe a fentiekben leírtak alapján.

A talpbetét alapanyaga rezgéscsillapító, antibakteriális habosított anyag – EVA (etilén-vynil-acetát), amely az egészségre ártalmatlan.
Szavatosság 6 hónap, kihordási idő 1 év.