kerékpáros

Kerékpáros talpbetét. A Batz egyedi talpbetétjének felhasználhatóságát taglaló cikksorozatunkban beszéltünk már a túrabakancsokban, különböző korcsolyákban, sí- és snowboard bakancsokban, futócipőkben alkalmazható egyedi talpbetétekről. Jöjjön most egy elsőre speciálisnak tűnő, ámde roppant népes csoport: a kerékpározók. A XXI. század elejére sokadik reneszánszát éli a bringázás és – az egészségvédők legnagyobb örömére – nem kizárólag a nagyvárosokban, bár a bicajozás előretörése ott a legmarkánsabb. Városi közlekedésben nem pusztán praktikussága, gyorsasága okán népszerű, de remek testmozgás is és napi 10-15 perc biciklizés pompás állapotban tartja tüdőnket, szívünket és érrendszerünket, főleg ha nem a belváros forgatagában termelődő kipufogógázban gazdag területeken gyakoroljuk. A kerékpározás azonban nem csak mint élhető közlekedési forma népszerű, de szabadidős, sporttevékenységként is elsők között található a tömegsportok listáján.

kerékpáros

A különlegesen dinamikus terhelésnek köszönhetően a tekerés során állandó mozgásban tartjuk a talp, a lábfej izmait és a boka- valamint a térdízületeket. Ez az állandó igénybevétel egyvégből rettentő hasznos, hiszen kiválóan erősíti a talp és a lábfej csontjait megfelelő helyzetben tartó izmokat, karbantartja a boltozatokat, másfelől extra terhet ró a leginkább igénybevett területre: az előlábra és a harántboltozatra, így itt is kiemelt jelentősége van a megfelelő alátámasztásnak. A több tízezer forintos kerékpáros cipőket – amelyekben megfelelő harántboltozat emelés található – nyilván nem mindenki tudja megfizetni, ám olcsóbb, de kerékpáros szempontból ugyanolyan használati értékkel bíró sportcipőkbe, utcai félcipőkbe is remek egyedi talpbetét készíthető. Természetesen a speciális, bringás lábbelikben is alkalmazható az egyedi betét, amennyiben cserélhető talpbetéttel gyártották. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ilyen igények esetén szíveskedjenek a számítógépes talpfelmérésre magukkal vinni azt a lábbelit, amelyikben viselni szeretnék a talpbetétet, hogy a felmérőponton a megfelelő sablonnal meg tudják határozni a betét szélességét, hosszúságát, ami jelentősen befolyásolhatja a használhatóságot.

Kerékpáros talpbetét, Batz egyedi talpbetét, számítógépes talpfelmérés

A Batz számítógépes talpfelmérés után készített egyedi talpbetét komoly segítséget adhat a lúdtalp. bokasüllyedés, derékfájdalom megelőzésében, de önmagában nem pótolhatja a testmozgást!