halloween

Halloween. Bár angolszász ünnepről van szó, jó néhány éve jelen van Magyarországon is a Halloween-őrület, ami főleg a fiatalok körében népszerű.
A Halloween ősi kelta hagyományokra nyúlik vissza, eredetileg a boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, mely a Mindenszentek és a Halottak Napját megelőző október 31-e játékos hangulatú szokásává vált.

A monda szerint a szellemek ilyenkor látogattak fel az alvilágból, az emberek pedig töklámpással világítottak, hogy ne féljenek. Az ünnep legfőbb szimbóluma a belsejében mécsessel világító töklámpás lett.

Ezen a napon sötétedés után a gyerekek ijesztő jelmezbe bújnak, végigjárják a környező házakat, és édességet kérnek cserébe azért, hogy ne ijesztgessék tovább a lakókat. A rémisztő jelmezek kötelező kellékei az estének, és persze a stílusos édességek is. Ha Halloween, akkor nekünk az illatos mézeskalács ugrik be.

Mi most a Nosalty egyik legnépszerűbb mézeskalács receptjét próbáltuk ki, Mr and Mrs Smith-től, innen: https://www.nosalty.hu/recept/rogton-puha-mezeskalacs-mezeskalacs-4

Íme a recept, ha Ön is kedvet kapott – a díszítéshez pedig mutatunk néhány nagyszerű ötletet!

Mire lesz szüksége?

A tésztához:

A díszítéshez:

Így készítse:

  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot – egyszerre az összetevőket – , majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
  3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
  4. 5-12 órára hidegre tesszük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
  6. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és  különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
  7. 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
  8. Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

A képen látható mutatós mézeskalácsokat Bátyi Dorka készítette – köszönjük!

Ön is kedvet kapott?

Süssön Halloween-re mézeskalácsot, és díszítse hasonlóképpen!

Ha pedig sütés, akkor válasszon hozzá kényelmes Batz lábbelit, olyat, ami ideális az otthoni pihenéshez, de a hosszabb állómunkához is

Ön is kedvet kapott?

Süssön Halloween-re mézeskalácsot, és díszítse hasonlóképpen!

Ha pedig sütés, akkor válasszon hozzá kényelmes Batz lábbelit, olyat, ami ideális az otthoni pihenéshez, de a hosszabb állómunkához is.

Halloween, Batz, mézeskalács, sütés, nosalty